Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Beredskab i coronaens tid

image_pdfimage_print

Kunne nødløsninger være undgået? 

Kære Hjemløse

For 10 dage siden lukkede Danmark ned og Corona har været det eneste der har været på den politiske dagsorden lige siden. Det gælder også for hjemløse. I SAND har vi opfordret til at man følger Sundhedsmyndighedernes anbefalinger om at holde afstand, vaske hænder, undgå fysisk kontakt og hoste i ærmet – ikke i hænderne.

Det er en uvant situation for os alle, så både Statsminister, Dronningen og andre myndige personer har formanet og vejledt os til hvordan vi bedst tackler den.
Hjemløse har selvsagt nogle flere udfordringer end dem der kan gå hjem, lukke døren, bestille varer på nemlig.com og vælge mellem 100vis af Netflixserier.

Der er ikke noget hjem. Eller det midlertidige hjem, man har fået på en vens sofa, bliver erstattet af gaden, fordi vennen frygter at blive smittet. Varmestuerne lukker ned fordi det er risikabelt at være flere i samme rum. Natcafeerne tager færre ind og herbergerne er som altid fyldte. Hjemløse har med andre ord sværere ved at gøre som myndighederne gerne ser man gør: gå hjem og luk døren.

Hjemløse har med andre ord sværere ved at gøre som myndighederne gerne ser man gør: gå hjem og luk døren.

Der tænkes mange gode og kreative tanker derude. Der laves madpakker på værestederne, som stikkes ud gennem vinduerne; ligesom værktøj ryger den vej ud. Der stilles sovevogne op ved natcafeerne, så folk kan sove i enerum. Der laves nødherberger med behørig afstand mellem sengene. Der informeres på livet løs om hvilke steder der er lukkede, hvor der åbnes nye og hvad man som hjemløs skal gøre i den ene og den anden situation. Det er til at blive helt rundtosset af. Vi har forsøgt at samle den vigtigste information til hjemløse på vores hjemmeside. Hvis du sidder med nyttig viden, som kan hjælpe andre hjemløse, så kontakt os endelig.

Når krisen kradser, åbenbares det hvad samfundets nødberedskab overfor kriser er. Her tænker jeg ikke på vores nødberedskab overfor Coronavirus. Her tænker jeg på nødberedskab ift. folk der mister fodfæstet i livet, nødberedskab overfor folk der bliver ramt af hjemløshed. Herberger og forsorgshjem er jo netop samfundets nødberedskab eller akutberedskab på hjemløseområdet.

I alt for mange år har de statslige myndigheder ladet kommuner spise hjemløse af med natcafeer, med en madras på et gulv sammen med mange andre hjemløse. I stedet for at sikre, at der altid var en ledig seng omgivet af 4 vægge, hvor man kunne gå ind og lukke døren. Få fred for gadens stress og jag, vold og stoffer.
Hvis både kommuner og stat havde taget det ansvar der rettelig påhviler dem, havde der været plads til at hjemløse fra gaden, fra sofaerne og hvor folk ellers har måtte opholde sig, kunne få plads på et herberg. Det er nu, hvor flodbølgen ramme os, at det viser sig om digerne kan holde. Myndighederne har gjort en masse for at etablere ekstra pladser, bevares. Men det er og forbliver nødløsninger, som vi kunne være foruden, hvis vi havde sørget for at have et ordentligt akutberedskab på hjemløseområdet!

AKTUELT

Hvor skal vi så gå hen?

Det forlyder, at Mændenes Hjem er lukningstruet

Læs Mere

LOMMEBOG FOR HJEMLØSE

SAND har udgivet en lommebog for hjemløse med regler og rettigheder, der er gode at kende

Læs Mere

Generalforsamling 2024: Valg til SANDs bestyrelse

Hvilke udvalg kan stille kandidater op til SANds bestyrelse?

Læs Mere