Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kommentar: Slaget om Fredens Havn

image_pdfimage_print

Hvem har ret til et godt liv? 

NY DOKUMENTAR. Slaget om Fredens Havn trækker en af samfundets konflikter op: Hvem har ret til et godt liv? Dem, der kan betale 100.000 pr kvm. for at bo ved vandet eller dem, der selv skaber en tilværelse, de kan holde ud?

I Fredens Havn – en gruppe mere eller mindre kæntrede både i en af kanalerne på bagsiden af Christiana midt i København, har en gruppe mennesker fundet fred; fred for det samfund, de krav og de normer, de ikke passer ind i. Fred for tanker og problemer, der gør de er i clinch med sig selv og livet, som hidtil har budt dem en rodløs tilværelse på gaden eller landevejen. De har skabt et fællesskab hvor alle byder ind med det, de kan. Om det så er 100,- til fælleskassen, samle skrald eller bidrage til fællesskabet. Her har alle beboere værdi og alle bliver set som en ressource. Interne konflikter er der også, nuvel, dæmonerne forsvinder ikke bare, men de løses, man finder ud af det. Nabo-konflikter eskalerer. Det bliver dog klart, at der er højere til loftet og rum til at rette skaden op på en hel anden måde her end i et alment boligbyggeri.

Men på Christiansborg og hos Københavns Kommune er man dog ikke imponeret. Fredens Havn skal væk – det er hærværk, miljøsvineri og i det hele taget ikke i orden, at nogen bare tager det, som andre ’spinker og sparer’ for at få, som Jacob Ellemann formulerer det. Havudsigt forstås. Men beboerne i Fredens Havn har ikke valgt havudsigten til – de har valgt samfundets rammer fra og skabt sig en tilværelse de kan holde ud.

Det store spørgsmål er selvfølgelig om det er i orden? Bare at slå sig ned og insistere. Miljømæssigt og ejendomsretsligt er det vel ikke. Men er det ikke i orden for alle at insistere på en tilværelse, man kan magte at leve i? Og er det i orden, at vi som samfund bekæmper, fordømmer og fordriver folk med en anderledes opfattelse af hvordan livet kan og skal leves? Folk, der ikke passer ind, skal bare væk. Hvad hvis vi som samfund var bedre til at lytte og lære – og lade folk selv være med til at definere det gode liv? Også selvom afsættet er anderledes end flertallets. Hvad hvis vi aktivt tænkte anderledes boformer til anderledes mennesker ind i vores samfund? De behøver jo ikke ligge midt på vandet midt i København. Men tog man dialogen og turde lytte som samfund, ville det slet ikke nå dertil. Beboerne i Fredens Havn fortæller i filmen meget klart hvad problemet har været i deres liv hidtil: Vi passer ikke ind.

Det handler om ’klart skib’ som en af hovedpersonerne, Esben, siger igen og igen. Om at være rustet til og have rammer for at byde relevant ind i sin tilværelse. Og for at være sammen. Rammer, der giver mening for såvel fællesskab, som for den enkelte. De rammer bør vi som samfund være meget bedre til at stille til rådighed for alle borgere. Det er Fredens Havn et rigtigt godt eksempel på.   

Slaget om Fredens Havn får premiere på TV2 torsdag d. 8. april kl. 20.50 samt på TV2PLAY.
De næste to afsnit sendes torsdag samme tid i de følgende to uger på TV2.

Se trailer her

AKTUELT

LOMMEBOG FOR HJEMLØSE

SAND har udgivet en lommebog for hjemløse med regler og rettigheder, der er gode at kende

Læs Mere

Generalforsamling 2024: Valg til SANDs bestyrelse

Hvilke udvalg kan stille kandidater op til SANds bestyrelse?

Læs Mere

Hjemløsetælling 2024

Så ramte vi uge 6. Så skal alle hjemløse skrives i mandtal.

Læs Mere