Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Millioner af oplevelser

image_pdfimage_print

Er SAND gået ind i underholdningsindustrien?

Bowling, Tivoli, spa, gokart og landskamp. Det er bare en lille del af de oplevelser, SAND har arrangeret for hjemløse det seneste år. Men det er slet ikke det, der er SANDs formål. Så hvorfor har vi gjort det?

Af Ask Svejstrup, sekretariatsleder i SAND

Igennem det seneste år har SAND brugt spandevis af penge på at hjemløse kunne bowle, køre i gokart, gå på café, komme i tivoli, gå i biografen, være til festival og en masse andre fornøjelser, som normalt ikke er hjemløse forundt. 
Det er slet ikke det, der er SANDs formål, så hvorfor gør vi det? Det simple svar er fordi vi er blevet bedt om det.

Men faktisk starter historien et helt andet sted: Efter coronanedlukningerne besluttede Folketinget, at den såkaldte ”oplevelsesindustri” skulle have en masse penge. Dels i form af en kompensationsordning, dels ved at en masse forbrugere fik en masse penge, som de var forpligtet til at bruge i netop oplevelsesindustrien. Samtidig følte politikerne at ved at give pengene til hjemløse og andre udsatte grupper i samfundet, kunne slå to fluer med et smæk; udsatte borgerne fik lejlighed til at gøre ting, som normalt ikke var dem forundt og oplevelsesindustrien fik penge i kassen.

Samtidig følte politikerne at ved at give pengene til hjemløse og andre udsatte grupper i samfundet, kunne slå to fluer med et smæk; udsatte borgerne fik lejlighed til at gøre ting, som normalt ikke var dem forundt og oplevelsesindustrien fik penge i kassen.

SAND fik 5 millioner kroner, som vi kunne bruge på tant og fjas for hjemløse i det ganske danske land.

Vi har dog været noget flove ved at gøre det.
SAND kæmper til dagligt for at hjemløse skal have den relevante hjælp, herunder penge nok til ikke fuldstændigt at være afskåret fra at gå på cafe, i biografen osv. Vi synes også det er mærkeligt, at Folketinget på den ene side vil give hjemløse en masse gode oplevelser, mens man på den anden side ikke vil sikre, at hjemløse kan få dækket de mest basale behov: At der er herbergspladser nok, at der er betalelige lejligheder, at man kan komme i alkohol- eller stofbehandling, at psykiatrien afviser dig, at bankerne ikke vil have hjemløse som kunder. Der er nok af problemer på hjemløseområdet et Folketing kunne tage fat på, hvis de virkeligt vil gøre noget for hjemløse.

Vi synes også det er mærkeligt, at Folketinget på den ene side vil give hjemløse en masse gode oplevelser, mens man på den anden side ikke vil sikre, at hjemløse kan få dækket de mest basale behov

Men ud fra devisen om, at får man ikke den, man elsker, må man elske den (det) man får, har vi valgt at give hjemløse nogle gode oplevelser, som kan aflede tankerne fra dagligdagens problemer. Vores grundlæggende kamp for at vi som samfund sikrer, at der kommer færre hjemløse og at hjemløse får den hjælp og støtte de har behov for, fortsætter ufortrødent.

Og alle fester slutter på et tidspunkt. Vores fest med oplevelsesindustrien slutter ved årets udgang. Jeg håber I har nydt det.   

Og alle fester slutter på et tidspunkt. Vores fest med oplevelsesindustrien slutter ved årets udgang. Jeg håber I har nydt det.

AKTUELT

Hvor skal vi så gå hen?

Det forlyder, at Mændenes Hjem er lukningstruet

Læs Mere

LOMMEBOG FOR HJEMLØSE

SAND har udgivet en lommebog for hjemløse med regler og rettigheder, der er gode at kende

Læs Mere

Generalforsamling 2024: Valg til SANDs bestyrelse

Hvilke udvalg kan stille kandidater op til SANds bestyrelse?

Læs Mere